Poniższe objawy:
- epizody odbijania, zgagi, bólów brzucha, wzdęć,
- niewyjaśniony spadek masy ciała,
- nawracające nudności i wymioty o nieustalonym pochodzeniu,
- ból w klatce piersiowej o niejasnym pochodzeniu oraz silny ból w nadbrzuszu,
- anemia, krwawe wymioty, bardzo ciemne, czarne (“smoliste”) stolce,
- zakażenie bakterią Helicobacter pylori potwierdzone badaniem nieinwazyjnym,
- zaburzenia połykania,
mogą sugerować poważną chorobę układu pokarmowego, taką jak rak przełyku i rak żołądka. Na podwyższone ryzyko narażone są również osoby, w rodzinie których, występowały nowotwory górnego odcinka układu pokarmowego lub stale przyjmujące niesteroidowe leki przeciwzapalne.
Opis badania
Badanie endoskopowe jest obecnie podstawową metodą diagnostyczną stosowaną w chorobach przewodu pokarmowego. Badanie górnego odcinka pokarmowego drogą endoskopową pozwala na ocenę przełyku, żołądka oraz opuszki dwunastnicy.
Przygotowanie
Pacjent nie powinien jeść i pić 6 godzin przed zabiegiem
Przebieg
Podczas badania lekarz specjalista podejmuje decyzję o pobraniu wycinków w zależności od stanu morfologicznego układu pokarmowego. Po wykonaniu badania pacjent otrzymuje opis badania wraz z załączonymi, wydrukowanymi wybranymi fragmentami badania w formie zdjęć.
W naszej placówce badanie wykonywane jest wysokiej klasy aparatem marki FUJIFILM. Przed każdym badaniem urządzenie jest poddawane myciu w dedykowanej myjni – procesie, którego przebieg jest określony przez ścisłe wytyczne.
Badania endoskopowe w Polsce i na świecie*
Rak żołądka należy do najczęstszych nowotworów złośliwych – na świecie notuje się blisko milion zachorowań rocznie i blisko 800 000 zgonów z jego powodu (jest to druga, po raku płuca, przyczyna zgonu z powodu nowotworu na świecie). Polska należy do krajów o najwyższej zapadalności na raka żołądka w Europie, mimo że, tak jak w większości krajów rozwiniętych, zapadalność od ponad 40 lat maleje. Obecnie w Polsce rak żołądka zajmuje pod względem częstości występowania 6. miejsce wśród nowotworów złośliwych u mężczyzn i 11. u kobiet. Występuje 2,5-krotnie częściej u mężczyzn niż u kobiet (zapadalność odpowiednio 11,42 i 4,5 /100 000; dane z 2013r.). Większość zachorowań występuje po 50 roku życia. Najbardziej prawdopodobną przyczyną zmniejszania się liczby zachorowań na raka żołądka w ostatnich dziesięcioleciach wydaje się zmiana sposobu przechowywania żywności (zastąpienie solenia, wędzenia, peklowania i suszenia na chłodzenie i zamrażanie), co pozbawia produkty żywnościowe wielu czynników rakotwórczych. Ważną zmianą jest także zmniejszenie w niektórych populacjach częstości zakażenia bakterią Helicobacter Pylori. Obecnie odsetek rozpoznań raka wczesnego nie przekracza 25%.
Więcej informacji w rejestracji naszej przychodni.
Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej OPTIMA
ul. Św. Jana Nepomucena 32